Tijssen & Vos adviseert bij zoektocht naar nieuwe A-locatie lerarenopleiding NHL Stenden Hogeschool

Het hoge woord is eruit: de lerarenopleiding van NHL Stenden Hogeschool verhuist naar een nieuwe locatie. Vanaf 2025 zullen ruim 1000 studenten hun opleiding voortzetten vanuit het huidige GasTerra pand aan de Stationsweg in Groningen. Een duurzame A-locatie in de Groninger binnenstad, vlak naast het Centraal Station.
 

Van zonnepanelen en driedubbel glas tot warmtepompen en warmte-koude-opslag. In 2013 werd de locatie uitgeroepen tot het meest duurzame gebouw van Nederland. Ook bemachtigde het gebouw een plekje op de Happy Building Index. Met een grootte van maar liefst 5000 m2 is het de perfecte locatie voor het vernieuwende onderwijsconcept Design-Based Education. Na enkele aanpassingen zal het pand onder meer beschikken over ateliers, praktijklokalen, een ruime kantine, vergaderruimtes en voorzieningen voor hybride onderwijs.
 

Nadat NHL en Stenden fuseerden in 2018 ontstond de wens om terug te keren naar de binnenstad van Groningen. Tijssen & Vos werd ingeschakeld om hierbij te adviseren. Samen met het Vastgoed Team van NHL Stenden Hogeschool begonnen zij aan een intensieve zoektocht. Diverse gebouwen en locaties passeerden de revue. Toen het gewilde pand aan de Stationsweg als optie voorbijkwam, waren de partijen het unaniem eens: dit wordt de nieuwe locatie voor de lerarenopleiding van NHL Stenden Hogeschool.
 

De huur van het gebouw sloot goed aan bij het Strategisch Huisvestingsplan van NHL Stenden. In dit meerjarenplan, waarbij ook Tijssen &Vos adviseert, wordt huisvesting zo goed mogelijk afgestemd op het onderwijs van nu en de toekomst. De hogeschool wil dat al haar gebouwen in 2040 bijdragen aan duurzame energieproductie en CO2-reductie (SDE). De nieuwe duurzame A-locatie in de Groninger binnenstad past bij deze SDE-ambitie.
 

Leuk feitje: het pand is in eigendom van de Joop van Caldenborgh Stichting. Van de huuropbrengsten wordt onder andere moderne en hedendaagse kunst aangeschaft voor in het Voorlinden Museum in Wassenaar. Dit museum is zeker een bezoek waard