In deze editie: Saskia Frijling, advocaat vastgoedrecht bij PlasBossinade advocaten notarissen





Meer rendement halen uit woningverhuur in de vrije sector

Wanneer de huurder een niet-marktconforme huur betaalt, kun je als verhuurder hem of haar een zogeheten redelijk aanbod doen voor een nieuwe huurprijs. Zo verhoog je het rendement op je vrijesectorwoning: een verhuurde woning die bij aanvang een huurprijs had boven de liberalisatiegrens.


Dit klinkt menig belegger als muziek in de oren. Maar de stap naar rendementsverhoging is geen eenvoudige. Het vereist een zorgvuldige voorbereiding en zo nodig een procedure om het doel te bereiken. Als verhuurder moet je het redelijk aanbod voor de nieuwe huurprijs kunnen onderbouwen op basis van de taxatie van vergelijkbare woonruimte in de buurt.

Weigert de huurder het nieuwe huuraanbod, dan is opzegging van de huur mogelijk. Accepteert de huurder de opzegging niet, dan zal de rechter eraan te pas moeten komen. Die weegt niet alleen de huurprijs mee, maar ook andere omstandigheden van het geval.

Tip: Vraag aan je makelaar of de woningen uit je verhuurportefeuille een marktconforme huurprijs hebben. Is de huurprijs lager dan een redelijke huurprijs en gaat de huurder niet akkoord met het nieuwe aanbod? Bekijk dan of een huurbeëindigingsprocedure kans van slagen heeft.

Weten of de huurprijs van je residentieel vastgoed marktconform is? Klik dan hier!